02 iulie 2011

Amenajarea locuintei - Teoria Culorilor

1. Culorile neutre sunt albul si negrul. Din combinatia celor doua vor iesi mai multe nuante de gri, deasemenea culori neutre. Maroul este considerata de multi, tot o culoare neutra, deoarece se regaseste in multe nuante de mobila.

2. Diagrama culorilor
:

Culori primare: galben, rosu si albastru;
Culori secundare: violet ( rosu si albastru ), verde ( albastru, galben ), oranj ( galben si rosu ).
Culori tertiare si complementare: ele inchid cercul. Fiecare culoare din aceasta categorie se afla pozitionata intre o culoare primara si una secundara, fiind o mixtura dintre acestea. Culorile complementare stau in sens opus una de cealalta in grafic. Fiecare pereche de culori se complementeaza una pe cealalta si produc o culoare neutra.

3. Contrastul cald-rece: coltul drept al axei galben/violet, pe cercul cromatic, se gasesc culorile rosu-oranj (care e cea mai calda culoare), si bleu turcoaz (care e culoarea cea mai rece). Juxtapunerea acestor doua culori ne da contrastul cald-rece cel mai puternic.

Culori reci: Violet, bleu-violet, bleu-turcoaz, bleu-verde, verde

Culori calde : Galben, oranj, rosu-oranj, rosu, rosu purpuriu

4. Schema de culori:

  • Monocrom: folosirea unei singure culori, utilizand diverse nuante ale acesteia.
  • Culori complementare: utilizarea a doua culori opuse in cercul cromatic cum ar fi violet si galben.
  • Culori analoage: folosirea a trei culori (nuante) care sunt vecine pe cercul cromatic. Aceste combinatii pot fi calde sau reci.
  • Culori triadice: Se folosesc trei culori ( nuante ), care se gasesc la distante egale pe cercul cromatic, cum ar fi verde, mov si oranj.